fotos-makelaardij-friesland-4.jpg

Is de zomer een goed moment om een huis te verkopen?

In deze blog vertelt Paul of de zomer een goed moment is om je huis te verkopen.

Is de zomer een minder goede periode om een huis te koop te zetten, omdat veel mensen dan met vakantie zijn? Het is een vraag die we regelmatig van verkopers krijgen. We hebben het voor u uitgezocht en wat zeggen de cijfers van Funda hierover? Zien we inderdaad een zomerdip?

De zomer is in veel opzichten een rustige periode, maar geldt dat ook voor het aantal bezoekers op Funda? Om meteen antwoord te geven op die vraag: nee. Als we bijvoorbeeld kijken naar hoe vaak huizen bekeken en aangeklikt worden, dan blijken de maanden juni, juli en augustus eigenlijk niet onder te doen voor de rest van het jaar. In de wintermaanden zien we wel een klein dipje.

De vraag is natuurlijk of al die websitebezoekers in de zomer net zo serieus op zoek zijn naar een huis als in andere maanden. Daarom hebben we ook gekeken naar het aantal keer dat huizen werden getoond in de zoekresultaten (impressies), hoe vaak er op huizen werd geklikt voor meer informatie (views) en hoe vaak geïnteresseerden via Funda contact opnamen met de verkoopmakelaar.

Als je kijkt naar het gemiddeld aantal impressies, views en contactopnames over het hele jaar, dan zie je dat voor alle drie geldt dat ze in de zomermaanden niet opvallend afnemen. Ze dalen weliswaar wat, maar deze daling gaat nog verder in de maanden ná de zomer.

Economie heeft meer invloed dan seizoen

Van een specifieke zomerdip is dus geen sprake. Trends die een langere periode aanhouden, zoals economische- en marktomstandigheden, hebben duidelijk meer impact dan het seizoen.

Zo zagen we tot eind 2022 een behoorlijke daling in het aantal contactaanvragen met een makelaar. In 2023 herstelde dat weer wat, maar ook hier zagen we geen noemenswaardige veranderingen in de zomer. Sterker nog: in de maand augustus nam het aantal contactaanvragen met makelaars juist iets toe.

Verkoopplannen uitstellen?

Kortom: te koop staande huizen zijn op Funda in de zomer net zo populair als in de winter. Dus wat dat betreft is er geen reden voor verkopers om hun plannen uit te stellen. En bovendien: hoe meer mensen besluiten om toch te wachten tot na de zomer, des te minder concurrentie er is voor verkopers die wél hun huis in de zomer willen verkopen.


Delen via:

Contact opnemen

*
*
*
*
*

Lees onze voorwaarden: Cookies, Disclaimer en Privacy